Mudjeok e Yong


- - - - - -
KENNISMAKING MET EEN STRIJDENDE DRAAK!

Om de zoveel tijd verschijnt hier een interview met één van de leden van Mudjeok e Yong, onze eigen 'strijdende draken'! Dit keer is het de beurt aan Stephen van Straten, die tevens het spits mag afbijten in deze reeks nieuwe artikelen op Mudjeokeyong.nl

1. Wat is je naam en welke band heb je momenteel?
Stephen van Straten, 2e dan

2. Hoelang doe je al aan Tang Soo Do en hoe vaak train je?
Al vanaf mijn 8e doe ik aan Tang Soo Do. Vroeger trainde ik maar één keer in de week, later werd dat twee keer. Maar toen ik zelf één van die lessen ging geven merkte ik doordat ik een uur minder trainde dat mijn conditie snel achteruit ging. Daarom ging ik een andere dag erbij trainen. Nu train ik twee keer in de week en geef ook een uur zelf les.

3. Heb je hiervoor nog andere vechtsporten gedaan?
Nee, zelfs geeneens een andere sport. Ik ben hieraan begonnen en nooit meer mee gestopt. Er was toen ik nog klein was wel een kleine periode waarin ik het niet zo leuk meer vond, maar Meester Cees had me overgehaald om toch te blijven. Daar ben ik nu heel blij mee, want het is een groot deel van mijn leven geworden.

4. Waarom heb je voor Tang Soo Do gekozen?
Omdat het een sport is die je voor jezelf doet. En je er een goede conditie van krijgt. Je leert je spieren er door te beheersen en het is goed voor je zelfvertrouwen.

5. Hoe ben je bij Mudjeok e Yong terecht gekomen?
Doordat mijn broer een sport zocht gingen in de gemeentegids kijken. Zo zijn we bij Mudjeok e Yong (toen nog All Style Karate, ASK genoemd) gekomen. Na het bekijken van een training vond ik het ook erg leuk en ging er zelf op.

6. Wat is je favoriete onderdeel binnen het Tang Soo Do (hyungs, sparren, enz.)?
6a. Waarom?
6b. Ben je hier ook het beste in?
Mijn favoriete onderdeel is het lopen van de hyungs. Omdat het een hele opgave is om de juiste balans tussen kracht, snelheid en rust in een hyung naar voren te laten komen. En omdat alle technieken die je maakt een doel hebben loop je niet zomaar bepaalde technieken achter elkaar, maar een echt schijngevecht. Ook de wapenhyung vind ik heel erg leuk. Ik denk dat ik daar ook het beste in ben.

7. En wat vind je het minst leuk om te doen?
7a. Waarom?
7b. Ben je hier ook het slechts in?
Vakantie, dat vind ik het minst leuk om te doen. Want dan kan ik niet trainen. Maar in een training vind ik het sparren niet altijd zo leuk. Vaak wel, maar af en toe heb ik niet zo’n zin om iemand te moeten vechten.

8. Met welk doel doe je aan Tang Soo Do (bijv. om te ontspannen, om mensen te leren kennen, om jezelf te kunnen verdedigen, om te kunnen opscheppen, enz.)?
Mijn voornaamste doel is mijn lichaam op een leuke manier in conditie te houden. Ik ben er namelijk fysiek erg lenig, snel en sterk door geworden. En mentaal is het erg goed geweest voor mijn zelfvertrouwen.

9. Hoe ziet jouw perfecte training eruit?
Het begint met een pittige warming-up met veel sit-ups en push-ups. Het liefst ben ik na de warming-up al aan het zweten. Vervolgens zou ik oefeningen wilden doen die techniek of snelheid verbeteren. Daarna hyungs of zelfverdedigingstechnieken en afsluiten met een paar sparrings partijen.

10. Als je iemand zou moeten overhalen om aan Tang Soo Do te doen, wat zou je dan zeggen?
Kom maar gewoon een keertje meedoen, dan merk je snel genoeg hoe leuk het is.

11. Wat is je mooiste/leukste Tang Soo Do moment aller tijden?
Het behalen van mijn zwarte band. Ik had er jaren lang naar toegewerkt en kei hard voor getraind. Tijdens het examen was ik dan ook erg zenuwachtig, maar ik heb het gelukkig wel gehaald. Ook is het een mijlpaal binnen de sport en het is er daarna alleen maar leuker op geworden.

12. Wat is je minst leuke Tang Soo Do moment aller tijden?
Tijdens het sparren op de wedstrijden kreeg ik een keer een trap tegen mijn linker ringvinger, waardoor hij naar binnen uit de kom schoot. Daar heb ik nog heel erg lang last van gehad. Maar nadat, toen het gebeurde, ik m’n vinger terug had geduwt en het gekoeld werd, had ik nog wel de wedstrijd uit gevochten en met gemak gewonnen.


Afsluiting: zou jij graag zien in een volgend interview?
Ik zou graag een interview willen zien met één van de kinderen die ik les geef.
Aangesloten bij:In samenwerking met: